Hevosten hyvinvointi: ratsastajien painorajat

17.10.2024

Viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota yhä enemmän hevosten hyvinvointiin ja olemme JRS:ssa ylpeinä voineet todeta, että se on meillä yksi keskeisimpiä toimintaamme ohjaavia asioita. Yhtenä osana tätä keskustelua pohditaan sitä, kuinka painavia ratsastajia hevoset jaksavat kantaa. Asia on herättänyt huolta myös omissa asiakkaissamme kyselytutkimuksen perusteella, joten koemme tärkeäksi kertoa käytännöistämme. 

Hevoset ja ponit ovat paitsi rakkaita ystäviämme ja työtovereita, myös ratsastuskoulun tärkein voimavara ja elinehto, joten haluamme taata niille hyvät olosuhteet ja kohtuullisen työkuorman. Jos hevonen kantaa liian painavaa taakkaa, se on sille liian rasittavaa työtä, joka voi aiheuttaa ongelmia ja vammoja. Kun hevosen keholle aiheutuu kertautuvaa ylirasitusta, se tulee pitkällä aikavälillä ilmi tyypillisesti erilaisina tuki- ja liikuntaelimistön vaivoina, kuten rasitusvammoina ja nivelvaivoina. Haluamme tietenkin pitää tuntityötä tekevät hevoset ilonamme mahdollisimman pitkään mahdollisimman terveinä ja hyvinvoivina.

Tutkimusten mukaan on arvioitu, että hevoselle sopiva kuorma on noin 15-20 prosenttia sen omasta painosta. Kuorman kantokykyyn vaikuttavat lisäksi monet eri seikat, mm. hevosen mahdollinen oma ylipaino, hevosen kunto, tottumus työhön ja aikaisemmat vammat. Myös ratsastajan taito ja tasapaino vaikuttavat, sillä ylimääräiset heilahtelut aiheuttavat lisärasitusta hevoselle. Esteitä hypätessä hevosen etujaloille tulee erityisen paljon rasitusta, joten silloin kuorman on hyvä olla astetta kevyempi.

Ammattitaitoiset opettajamme pyrkivät hevosjaossa noudattamaan eläinlääkärien suosittelemaa hevos- ja ponikohtaista noin 15 prosentin painorajaa huomioiden muut yllä mainitut seikat. Toivomme siis, että kerrot rehellisesti painosi, jotta opettajame osaavat valita juuri sinulle sopivan hevosen. Painorajoja asetetaan ainoastaan hevosten hyvinvoinnin vuoksi, kyse ei missään tapauksessa ole kehojen arvostelusta eikä kritiikistä ketään kohtaan. Ratsastuskoulussa on myös tarkoitus ratsastaa useilla eri hevosilla, eikä esimerkiksi vain yhdellä tai kahdella isoimmalla.

Lisäksi haluamme tuoda esiin että ratsastajan hyvä kunto, tasapaino ja kehonhallinta helpottavat hevosen työtä, kun ratsastaja voi mukautua liikkeeseen ja ylimääräiset heilahtelut vähenevät. Kannustamme siis lämpimästi kaikkia oppilaitamme muuhunkin liikuntaan ja oheisharjoitteluun ratsastuksen lisäksi.

Jos aihe askarruttaa, olet epävarma omasta tilanteestasi tai sinulla on muita kysymyksiä, ole rohkeasti yhteydessä ratsastuksenopettajaasi. Huolehditaan yhdessä hevosystäviemme hyvinvoinnista!

Esimerkkejä hevosen kuorman suositellusta enimmäispainosta:

iso hevonen 95kg, pieni hevonen 75kg, iso poni 65kg, pieni poni 45kg.